This show has been cancelled for 2020 and 2021 due to Covid-19 read more

Back

Curves and Cube

Inspired by Chatsworth House and its landscape, this striking yet simple contemporary installation features meandering oak benches and an arrestingly contrasting 3.5m (11.5ft) high cube created from an organic-inspired lattice, open in the centre and crafted from steel

Installations

Did you know...

  • The simple mix of materials here is effective; steel, oak, raw stone and limited planting.
  • The organic lattice from which the cube is made could be used to form an appealing garden screen or trellis for climbing plants.

About the Garden

Drawing on both the formality of Chatsworth House and the vast expanse of natural beauty it resides in, the installation of Curves and Cube has powerful echoes of nature dominating manmade structures. The whole design is a commentary of both artists' recognition of the irresistible force of nature meeting man’s immovable object.
 
The deconstructed statement Cube is an organic lattice of steel made with geometric precision, with a height that draws the eye ever upwards. The curved seating echoes the snaking river of the site with changing textures of the bench beginning with freshly cut oak, progressing to the silver patina created by weathering and finally, a blackened section brought on by scorching.

All Show Gardens

Get involved

The Royal Horticultural Society is the UK’s leading gardening charity. We aim to enrich everyone’s life through plants, and make the UK a greener and more beautiful place.